Boekhouding zelf doen of uitbesteden?

Boekhouding zelf doen of uitbesteden

Het is een keuze waar je als startende ondernemer voor staat: Ga ik zelf mijn boekhouding doen of besteed ik dat uit? Je wordt bij die keuze sterk beïnvloed door aanbieders van ‘goedkope’ online oplossingen. Als je de advertenties leest lijkt het erg eenvoudig om zelf aan de slag te gaan, maar wat is wijsheid? Het kan zijn dat je gebaat bent bij een doe-het-zelf-oplossing, maar het kan ook zijn dat een administrateur jou meer geld oplevert dan dat hij kost. Drie vragen die je je moet stellen om een goede keuze te maken.

Drie vragen over boekhouden voor een startende ondernemer

Kan ik zelf boekhouden?

Eén ding is zeker: Jij bent een specialist op jouw vakgebied. Of je een boekhouding goed kunt inrichten en bijhouden, dat weten we niet. Als je van jezelf weet dat je beter in jouw vak bent dan in administreren is het misschien een idee om de boekhouding te laten doen door een specialist. Hij zorgt ervoor dat alles op tijd wordt geboekt en ingezonden. Hij weet ook hoe hij moet boeken zodat je aan het einde van het jaar geen onverwachte belastingaanslagen gaat ontvangen.

Heb ik voldoende kennis?

De fiscale regelgeving wijzigt constant. Dat heeft soms direct gevolgen voor jouw bedrijf, bijvoorbeeld als je wilt investeren in bedrijfsmiddelen. Deze moet je goed boeken om het hoogste voordeel te halen. Zeker in deze tijd zijn er veel subsidies en toeslagen waar je als kleine ondernemer goed gebruik van kunt maken. Ben jij in staat om die wijzigingen bij te houden?

Heb ik tijd om mijn boekhouding zelf bij te houden?

Het leven van een kleine ondernemer is best wel druk. Je moet werk uitvoeren, opdrachten binnenhalen, begrotingen maken en intussen nadenken over de toekomst van jouw bedrijf. Dat is meer dan een dagtaak. Als je daarnaast ook nog tijd en aandacht aan je volledige administratie moet geven moet je je afvragen of dat een taak is die je beter bij een specialist kunt neerleggen. Een ondernemer is namelijk gemiddeld bijna 17 uur per maand bezig met de administratie.

De belangrijkste vraag hierbij is: hoeveel facturen heb je per maand? Heb je slechts enkele inkoop- en verkoopfacturen, dan is een boekhouding redelijk te overzien. Maar heb je veel inkoopfacturen of veel verkoopfacturen dan gaat er veel tijd in je boekhouding zitten en is kan het inhuren van een boekhouder lonen, zodat jij je tijd volledig kunt besteden aan je kernactiviteiten.

3x ja?

Dan kan je overwegen om een online boekhoudprogramma te gebruiken. Afhankelijk van het soort bedrijf dat je hebt en jouw ambitie, passen verschillende programma’s. Er is veel keuze en bij die keuze helpen we je graag.

Mocht je, na het lezen van dit blog, tot de conclusie komen dat je de boekhouding beter kunt uitbesteden aan een professional, maak dan een afspraak met Dennis de Vlieger en laat je verrassen door ons aanbod om jou, compleet of gedeeltelijk, te ontlasten van administratief werk.

Meer nieuws

Waarom is een boekhouder belangrijk

Waarom is een een boekhouder belangrijk?

Lees verder
Wanneer is het verstandig zelf de boekhouding te doen

Wanneer is het verstandig zelf de boekhouding te doen?

Lees verder
Online boekhouden

Zeven voordelen van online boekhouden

Lees verder
Auto zakelijk of prive

Koop je jouw auto zakelijk of privé?

Lees verder
Aftrekposten

Welke aftrekposten heeft een zzp’er?

Lees verder

Ervaringen


"Ik heb zelf weinig verstand van administratie en boekhouding. De Vlieger Administraties heeft me helder uitgelegd wat ze hebben gedaan en me snel en professioneel geholpen."

Michael de Groot Freelance Webdesigner

"De Vlieger Administraties heeft orde in mijn boekhoudchaos geschapen. Ze hebben mij goed op de hoogte gehouden en secuur werk geleverd."

Roy de Groot Kunstenaar

Gratis adviesgesprek

Door onze doeltreffende werkwijze en ervaring zijn wij in staat om de kosten voor u laag te houden. Neem contact met ons op voor een gratis advies gesprek.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.