Wat is het beste boekhoudprogramma?

Beste boekprogramma

Voor startende en kleine ondernemers komt er steeds meer boekhoudsoftware op de markt. Wanneer je een selectie gaat maken voor een online boekhoudpakket, bepaal je in een aantal stappen wat het beste boekhoudprogramma voor jou is. Het is goed om een aantal programma’s voor online boekhouden te vergelijken om het programma te vinden dat voor jou het beste is.

Is boekhouden eenvoudig?

De meeste online boekhoudsoftware geeft aan dat je zelf de boekhouding kunt doen. Dat is gelijk een belangrijke eerste vraag. Waarschijnlijk ben je voor jezelf begonnen omdat je een specialist op jouw vakgebied bent. Ondernemers moeten al heel veel dingen doen naast hun vakgebied. Het is niet nodig om alles te kunnen. Als je iets zelf niet beheerst is het verstandig om een specialist dat voor je te laten doen, zodat jij je kunt concentreren op kernactiviteiten. Vraag je dus af of je tijd, zin en kennis hebt om zelf de boekhouding te doen en of je zin hebt die kennis bij te houden.

Er zijn meerdere sites die je kunt raadplegen als je deze keuze wilt maken. Afhankelijk van de keuze die je maakt zijn de kosten ± € 15,- tot € 75,- euro per maand. Dit is los van de tijd die je er zelf aan kwijt bent. Het is dus niet zozeer de vraag: “Hoe goedkoop is boekhoudsoftware?”, maar meer de vraag: “Wat levert online boekhouden mij op?”

Wat kost dat nu eigenlijk allemaal?

De relatie met een boekhouder is er één van de lange termijn, ook met een online boekhoudpakket. Je switcht niet zomaar van leverancier. Wij raden je aan om eens uit te rekenen wat de kosten van boekhouding voor de eerste drie jaar worden. Daarmee maak je een goede vergelijking tussen de verschillende pakketten. Reken daarbij ook mee hoeveel tijd je aan het voeren van die boekhouding kwijt bent.

De relatie met een boekhouder is er één van de lange termijn, ook met een online boekhoudpakket. Je switcht niet zomaar van leverancier. Wij raden je aan om eens uit te rekenen wat de kosten van boekhouding voor de eerste drie jaar worden. Daarmee maak je een goede vergelijking tussen de verschillende pakketten. Reken daarbij ook mee hoeveel tijd je aan het voeren van die boekhouding kwijt bent. Kijk hier wat het oplevert om je boekhouding uit te besteden.

Voor de (startende) ondernemer die zelf gaat boekhouden

Wanneer je ervoor kiest om zelf je boekhouding te gaan doen is het belangrijk een gebruiksvriendelijk boekhoudprogramma te kiezen met de basis functionaliteiten tegen een betaalbaar tarief. Het meest voor de hand liggende boekhoudprogramma voor de startende ondernemer is e-Boekhouden. Het heeft alle basiselementen die nodig zijn om een boekhouding te voeren. Wil je meer functionaliteiten dan is Visma e-accounting het programma voor jou. Bij Visma heb je meer uitbreidingsmogelijkheden. Als je één van onderstaande behoeftes hebt kies je voor Visma:

  • Meerder talen mogelijk
  • E-facturatie
  • Buitenlandse valuta

De prijzen tussen e-Boekhouden en Visma e-Accounting zijn behoorlijk verschillend. e-Boekhouden heeft de modules facturatie en boekhouden, waarbinnen alles valt. Visma e-Accounting heeft meerdere modules waar je extra voor moet betalen. 

De programma’s lijken erg op elkaar en je merkt het verschil als je de uitbreidingsmodules gebruikt. 

Voor de ondernemer die de boekhouding uitbesteedt

De belangrijkste keuze die je hier maakt is natuurlijk de keuze voor een goed administratiekantoor. 

Als je zelf meewerkt in de boekhouding is het ook van belang om een administrateur te vinden die een programma gebruikt waar je fijn mee werkt. In Nederland zijn twee boekhoudprogramma’s die veel worden gebruikt door administratiekantoren, Twinfield en Exact Online. Hieronder een vergelijking:

Vergelijking Twinfield en Exact Online

Als je boekhouding wat uitgebreider wordt beginnen de kosten van deze programma’s een rol te spelen. Laat je daarom goed informeren door jouw administratiekantoor voor je een keuze maakt. Ben je benieuwd wat voor jou een goede optie is, bieden we graag hieronder een gratis adviesgesprek.

Meer nieuws

Waarom is een boekhouder belangrijk

Waarom is een een boekhouder belangrijk?

Lees verder
Wanneer is het verstandig zelf de boekhouding te doen

Wanneer is het verstandig zelf de boekhouding te doen?

Lees verder
Online boekhouden

Zeven voordelen van online boekhouden

Lees verder
Auto zakelijk of prive

Koop je jouw auto zakelijk of privé?

Lees verder
Aftrekposten

Welke aftrekposten heeft een zzp’er?

Lees verder

Ervaringen


"Ik heb zelf weinig verstand van administratie en boekhouding. De Vlieger Administraties heeft me helder uitgelegd wat ze hebben gedaan en me snel en professioneel geholpen."

Michael de Groot Freelance Webdesigner

"De Vlieger Administraties heeft orde in mijn boekhoudchaos geschapen. Ze hebben mij goed op de hoogte gehouden en secuur werk geleverd."

Roy de Groot Kunstenaar

Gratis adviesgesprek

Door onze doeltreffende werkwijze en ervaring zijn wij in staat om de kosten voor u laag te houden. Neem contact met ons op voor een gratis advies gesprek.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.