Welke aftrekposten heeft een zzp’er?

Aftrekposten

De kosten die een zzp’er voor de onderneming maakt zijn aftrekbaar. Van veel kosten is direct duidelijk of je ze voor de onderneming maakt of voor een privé uitgave. De Belastingdienst heeft regels voor welke kosten aftrekbaar zijn. Je moet er dus voor zorgen dat jouw bedrijfskosten goed in jouw administratie worden verwerkt, zodat je een duidelijk overzicht hebt hoeveel winst jouw onderneming maakt. Over de winst betaal je belasting. Hoe meer je kan aftrekken, hoe minder winst je overhoudt, en hoe minder belasting je moet betalen.

Wat zijn zakelijke kosten?

Je bent als ondernemer vrij om te bepalen welke kosten je maakt en hoeveel. Het kan natuurlijk voorkomen dat je kosten maakt, die naast een zakelijk karakter, ook een persoonlijk karakter hebben. Alleen het zakelijke deel is in dit geval aftrekbaar . De regels daarvoor wijzigen zo af en toe, dus het is belangrijk om jezelf te informeren welke regels voor jou gelden.

Afschrijven over meerdere jaren

Sommige kosten kan je rechtstreeks aftrekken van de winst in het jaar waarin ze worden gemaakt. Andere moet je verdelen over meerdere jaren. Die laatste kosten vallen dan onder de categorie activa. Je moet ze opvoeren als bezit op de balans en mag er, binnen de daarvoor geldende regels, jaarlijks een bedrag op afschrijven. Als het volledige bedrag is afgeschreven verdwijnt de activa van de balans.

Alle kosten die betrekking hebben op 1 jaar, trekt u volledig af in het jaar waarin u ze hebt gemaakt. Het gaat bijvoorbeeld om:

• lonen en andere personeelskosten
• kosten van huur, verlichting, verwarming en dergelijke
• kostenvan grondstoffen, goederen en diensten die u inkoopt voor het maken van omzet door de onderneming in dat jaar
• kosten die te maken hebben met het jaarlijkse onderhoud van bedrijfsmiddelen
• kosten van zaken met een geringe waarde

Als regel kunt u aanhouden dat dit zaken zijn met een kostprijs van minder dan € 450. Kunt u de btw op de kosten terugkrijgen, dan neemt u de kostprijs exclusief btw. Hebt u geen recht op btw-aftrek, bijvoorbeeld omdat u alleen vrijgestelde prestaties verricht, dan gaat u uit van € 450 inclusief btw.

Bron: Belastingdienst

Willekeurig afschrijven met de KIA

Er zijn ook inkopen die je ‘willekeurig’ mag afschrijven. Dat heeft als voordeel dat je de kosten per jaar kunt drukken of opvoeren, al naar gelang het resultaat van jouw bedrijf. Deze willekeurige afschrijving is vaak een goede optie voor startende zzp’ers. Als je in een boekjaar investeert in bedrijfsmiddelen, dan kan in aanmerking komen voor de KleinschaligheidsInvesteringsAftrek (KIA). De bedrijfsmiddelen waarin je investeert, moeten dan wel in aanmerking komen voor investeringsaftrek. De KIA is een aftrekpost op jouw winst. Het bedrag dat je mag aftrekken, hangt af van het geïnvesteerde bedrag in het boekjaar.

Meer weten over willekeurig afschrijven? Vraag Dennis de Vlieger.

Meer nieuws

Waarom is een boekhouder belangrijk

Waarom is een een boekhouder belangrijk?

Lees verder
Wanneer is het verstandig zelf de boekhouding te doen

Wanneer is het verstandig zelf de boekhouding te doen?

Lees verder
Online boekhouden

Zeven voordelen van online boekhouden

Lees verder
Auto zakelijk of prive

Koop je jouw auto zakelijk of privé?

Lees verder
Boekhouden

Alles wat je als zzp’er en kleine ondernemer wilt weten over boekhouden

Lees verder

Ervaringen


"Ik heb zelf weinig verstand van administratie en boekhouding. De Vlieger Administraties heeft me helder uitgelegd wat ze hebben gedaan en me snel en professioneel geholpen."

Michael de Groot Freelance Webdesigner

"De Vlieger Administraties heeft orde in mijn boekhoudchaos geschapen. Ze hebben mij goed op de hoogte gehouden en secuur werk geleverd."

Roy de Groot Kunstenaar

Gratis adviesgesprek

Door onze doeltreffende werkwijze en ervaring zijn wij in staat om de kosten voor u laag te houden. Neem contact met ons op voor een gratis advies gesprek.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.