Koop je jouw auto zakelijk of privé?

Auto zakelijk of prive

Een grote en belangrijke investering voor een zzp’er is een auto. Of je nu een busje rijdt om jouw materialen naar de klant te vervoeren of dat je een auto nodig hebt om jezelf naar de klant te rijden: Voor de meeste ondernemers is een auto een noodzakelijk bedrijfsmiddel. Een belangrijke vraag bij de aanschaf van een auto is: Ga ik deze zakelijk of privé aanschaffen? In dit blog stellen we vier vragen die je helpen te bepalen wat voor jou de beste oplossing is. *)

*) Let op: Er zijn veel factoren van invloed op de vraag wat voor jou de beste oplossing is. Als je na dit blog nog twijfelt, neem dan contact op met Dennis de Vlieger om meer inzicht te krijgen.

 

Rijd je de auto alleen zakelijk?

Als je de auto alleen zakelijk rijdt is het meestal aan te bevelen de auto ‘op de zaak te zetten’. Alle kosten kunnen dan geboekt worden als zakelijke kosten. Naast de auto zelf mogen ook de btw, brandstof, onderhoudskosten en verzekering worden afgetrokken. De auto wordt in dit geval aangemerkt als bedrijfsmiddel en moet worden afgeschreven. Let er dan wel op dat je, als je de bijtelling wilt voorkomen, een sluitende kilometeradministratie moet kunnen overleggen. Er zijn tegenwoordig systemen die dit automatisch voor je kunnen doen, zodat je met één druk op de knop een jaarlijks overzicht kunt uitdraaien.
Een auto ‘op de zaak’ hoort bij de activa van het bedrijf. Je schrijft deze meestal in vijf jaar af.

Rijd je zakelijk en privé?

Als je een auto aanschaft op de zaak en hier ook privé gebruik van wil maken heb je te maken met bijtelling. Dit geldt wanneer je meer dan 500 kilometer rijdt voor privédoeleinden. Het bedrag van de bijtelling is nooit hoger dan de totale autokosten (inclusief afschrijving). Hoeveel je moet verrekenen hangt af van de waarde van de auto, de CO2-uitstoot en het jaar waarin het kenteken is afgegeven. Op de website van de Belastingdienst lees je precies hoe het zit. Het voordeel van deze keuze is dat je geen rompslomp hebt met het bijhouden van kilometers en alle kosten voor de auto ‘gewoon’ in de bedrijfsadministratie worden geboekt.

Als je veel zakelijke kilometers rijdt en de bijtelling wilt voorkomen kan je ervoor kiezen om de auto in privé te bezitten en de zakelijke kilometers te declareren. Je mag dan ook een deel van de BTW verrekenen. Het is een beetje rekenwerk, maar, zeker als je goed verdient, is het een optie om naar te kijken.

De beste oplossing?

Dat hangt af van een hoop factoren zoals het soort auto, je inkomen en het aantal zakelijke/privékilometers. Als je een nieuwe auto wilt kopen die je vooral voor zakelijke doeleinden gebruikt, dan is de kans groot dat het dan ook het meest rendabel is om deze auto zakelijk aan te schaffen . Wil je zeker weten dat je een goede keuze maakt? Bel dan met Dennis de Vlieger.

Meer nieuws

Waarom is een boekhouder belangrijk

Waarom is een een boekhouder belangrijk?

Lees verder
Wanneer is het verstandig zelf de boekhouding te doen

Wanneer is het verstandig zelf de boekhouding te doen?

Lees verder
Online boekhouden

Zeven voordelen van online boekhouden

Lees verder
Aftrekposten

Welke aftrekposten heeft een zzp’er?

Lees verder
Boekhouden

Alles wat je als zzp’er en kleine ondernemer wilt weten over boekhouden

Lees verder

Ervaringen


"Ik heb zelf weinig verstand van administratie en boekhouding. De Vlieger Administraties heeft me helder uitgelegd wat ze hebben gedaan en me snel en professioneel geholpen."

Michael de Groot Freelance Webdesigner

"De Vlieger Administraties heeft orde in mijn boekhoudchaos geschapen. Ze hebben mij goed op de hoogte gehouden en secuur werk geleverd."

Roy de Groot Kunstenaar

Gratis adviesgesprek

Door onze doeltreffende werkwijze en ervaring zijn wij in staat om de kosten voor u laag te houden. Neem contact met ons op voor een gratis advies gesprek.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.