Wanneer is het verstandig zelf de boekhouding te doen?

Wanneer is het verstandig zelf de boekhouding te doen

Het is een belangrijke vraag die de startende ondernemer of zzp-er bezighoudt als ze nadenken over het administratieve deel van het ondernemerschap: welk deel van mijn boekhouding doe ik zelf en wat besteed ik uit aan een boekhouder? Immers, alles wat jezelf doet is niet uitgegeven, dus het eerst verdiend! Maar hoe zorg je ervoor dat je administratie zo goed wordt bijgehouden dat je alle belastingvoordelen kunt gebruiken of voorkomen dat je bij een controle tegen boetes aanloopt?

Omdat elke onderneming anders is, is er ook voor elke ondernemer een andere oplossing. Toch zijn er een aantal zaken die voor iedereen gelden, omdat de wet ze voorschrijft of omdat ze voor problemen kunnen zorgen als je ze niet goed uitvoert. Waar moet je rekening mee houden bij het bijhouden van je administratie?

Stap 1: Hou je boekhouding goed bij

Ten eerste moet je jouw bedrijf goed administreren. Dat kan je op papier doen of in een excel-bestand, maar dat kost veel tijd en controle achteraf. Het is dus aan te raden om een boekhoudprogramma te gebruiken, waarin je alle belangrijke zaken vastlegt. Om je te helpen bij het maken van een keuze voor een goed programma hebben we hier de mogelijkheden overzichtelijk op een rijtje gezet. Let daarbij op de kosten, maar kijk ook goed of een pakket alles biedt wat je nodig hebt. Als je dat later moet corrigeren is goedkoop vaak duurkoop. 

Stap 2: Denk na wat je wel en niet kan

Daarna moet je besluiten welk deel van de boekhouding je zelf doet en voor welk deel je ondersteuning van een administratiekantoor nodig hebt.  Daar zijn al een paar keuzemogelijkheden meer. Heb jezelf voldoende kennis, talent en zin om de boekhouding goed bij te houden en aangiftes te doen? Je moet meer doen dan alleen de boekhouding. Denk daarbij aan de salarisadministratie en belastingaangiften.  

Ook is het belangrijk om zaken goed te boeken: Welke kosten mag je aftrekken? Weet je voldoende van de voor jou geldende wet en regelgeving? Hoe ga je om met de auto van de zaak?

Stap 3: Maak een keuze in

Nu heb je voor jezelf op een rijtje hoe jouw administratie er uit moet zien en is het moment aangebroken om een goed administratiekantoor te vinden dat jouw boekhouding kan doen. Ook daar is een breed aanbod voor handen. Uiteraard zien wij graag iedereen klant worden bij DVA-administraties, maar we vinden wel dat onze klanten bij ons moeten passen en omgekeerd. Stel jezelf bij de keuze voor een administratiekantoor de vraag wat jij verwacht: Moet het kantoor in de buurt zitten, zodat je elkaar eenvoudig kunt ontmoeten? Heb je behoefte aan een regelmatig gesprek over de cijfers van jouw onderneming? Wil je het meeste zelf doen of moet jouw boekhouder actief met je meekijken?

Het zijn belangrijke stappen en als je ze genomen hebt kan je het besluit nemen hoe jij jouw administratie wilt inrichten en met wie je dat wilt doen. 

De voordelen van de boekhouding uitbesteden:

  • Je hebt meer tijd voor de core business
  • Een administratiekantoor heeft meer en actuele kennis m.b.t. belasting, aftrekposten, salarisadministratie enz.
  • Je krijgt persoonlijke begeleiding en een sparringpartner

Als je bij jouw afweging uitkomt bij DVA-administraties staat de koffie op ons kantoor in Leiden altijd voor je klaar, ook als je een keer wilt sparren over deze drie stappen. 

Geheel vrijblijvend kennis maken? Bel Dennis de Vlieger!

Meer nieuws

Waarom is een boekhouder belangrijk

Waarom is een een boekhouder belangrijk?

Lees verder
Online boekhouden

Zeven voordelen van online boekhouden

Lees verder
Auto zakelijk of prive

Koop je jouw auto zakelijk of privé?

Lees verder
Aftrekposten

Welke aftrekposten heeft een zzp’er?

Lees verder
Boekhouden

Alles wat je als zzp’er en kleine ondernemer wilt weten over boekhouden

Lees verder

Ervaringen


"Ik heb zelf weinig verstand van administratie en boekhouding. De Vlieger Administraties heeft me helder uitgelegd wat ze hebben gedaan en me snel en professioneel geholpen."

Michael de Groot Freelance Webdesigner

"De Vlieger Administraties heeft orde in mijn boekhoudchaos geschapen. Ze hebben mij goed op de hoogte gehouden en secuur werk geleverd."

Roy de Groot Kunstenaar

Gratis adviesgesprek

Door onze doeltreffende werkwijze en ervaring zijn wij in staat om de kosten voor u laag te houden. Neem contact met ons op voor een gratis advies gesprek.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.