Checklist BTW aangifte

Checklist BTW aangifte

Het lijkt een saai onderwerp (en dat is het eigenlijk ook), maar als je zelf btw aangifte gaat doen moet je een aantal dingen weten en doen. Elke ondernemer krijgt te maken met omzetbelasting. Met deze checklist weet je zeker dat je niets vergeet. 

Belasting Toegevoegde Waarde

Btw is de afkorting voor ‘belasting toegevoegde waarde’. Btw betaal je meestal per kwartaal. Sommige ondernemingen betalen btw per maand (al je meer dan € 15.000 btw moet afdragen) of per jaar (als je minder dan € 1.883 aan btw moet afdragen). Welke termijnen voor jou gelden wordt door de Belastingdienst bepaald. Dat staat in het bericht dat je ontvangt van de Belastingdienst na jouw inschrijving in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel

Er zijn drie BTW tarieven

  • Het algemene btw-tarief is 21%. Dat is de eenvoudigste. Het geldt voor alle goederen en diensten die niet onder de volgende twee tarieven vallen.
  • Het lage btw-tarief van 9%: er is sprake van een aantal goederen waarvoor je het verlaagde tarief van 9% mag hanteren. Denk aan voedingsmiddelen, geneesmiddelen, hulpmiddelen en boeken of periodieken. Dat is redelijk overzichtelijk. Minder overzichtelijk is het omtrent diensten die met het lage tarief belast moeten worden. Het is aan te raden om daar advies over in te winnen.
  • Het NUL-tarief is vooral bedoeld voor export of opslag bij de douane. Of voor het personenvervoer met schepen of vliegtuigen naar bestemmingen buiten Nederland.

Btw-plichtig of niet?

Soms ben je niet btw-plichtig. Dit hangt onder meer van af of je zelfstandig werkzaamheden uitvoert en genoeg inkomsten haalt uit jouw bedrijf. Je kunt ook als btw-plichtig worden beschouwd als je gedeeltelijk in vaste dienst werkt en nevenwerkzaamheden uitvoert.

Wil je zeker weten of je btw-plichtig bent of niet: neem contact met ons op!

Wat heb ik nodig om BTW aangifte te doen?

Als je je inschrijft bij het Handelsregister van de Kamer van Koophandel krijg je per brief een btw-identificatienummer toegewezen. In deze brief staat ook jouw omzetbelastingnummer (ob-nummer). Het ob-nummer gebruik je bij de communicatie met de Belastingdienst en dus ook voor jouw btw- en belastingaangifte.

Daarnaast krijg je een brief met een btw-identificatienummer. Deze moet je gebruiken als je handelt binnen de Europese Unie.

Btw aangifte

Aangifte doe je op de site van de Belastingdienst. Zorg dat je voorbereid bent. Houd alle gegevens bij de hand. De belangrijkste daarbij zijn:

  • het totaal van ontvangen btw (verkoopfacturen)
  • het totaal van betaalde btw (inkoopfacturen)

Hoe krijg ik een BTW-aangifteformulier?

Zodra je bent ingeschreven bij de KvK krijg je vanzelf een eerste btw-aangifte toegezonden door de Belastingdienst. Je kunt instellen dat je elke keer als je aangifte moet doen een melding krijgt.

Let op: Op dit eerste formulier moet je aangifte doen over de periode dat je met je onderneming bent gestart. Meestal maak je de eerste periode geen omzet, maar wel kosten. Het kan dus zijn dat je geld terugkrijgt. 

We doen tegenwoordig digitaal aangifte. Je ontvangt van de fiscus een gebruikersnaam en wachtwoord, waarmee je kunt inloggen op het beveiligde gedeelte van de Belastingdienst website. Je kunt ook via je DigiD aangifte doen. Je doet het makkelijkst aangifte met administratiesoftware. Uiteraard verzorgen wij de aangifte ook graag voor je, dan weet je zeker dat je op tijd de benodigde zaken indient. 

Ik zie soms bedrijven die geen BTW afdragen

In bepaalde branches of voor specifieke werkzaamheden zijn bedrijven soms vrijgesteld van omzetbelasting. Vooral wanneer je verschillende BTW-tarieven in rekening moet brengen is het goed om dat vooraf af te stemmen. Als je denkt dat je in zo’n doelgroep zit, neem dan contact op [link naar contactformulier] om dit goed met de belastingdienst af te stemmen.

Moet ik altijd BTW betalen?

Als je in aanmerking komt voor de Kleine Ondernemers Regeling (KOR), krijg je vrijstelling. Bij een omzet lager dan € 20.000 kom je in aanmerking voor de KOR.

Nadeel van de KOR is dat je dan geen btw mag aftrekken. Dat kan tot gevolg hebben dat het niet verstandig is om gebruik te maken van deze regeling. 

Ben je benieuwd wat voor jou het beste is? Vraag hieronder een gratis adviesgesprek aan. 

Is er en mogelijkheid tot uitstel?

Uitstel krijgen voor de btw-aangifte is alleen bij hoge uitzondering mogelijk. Neem daarvoor contact op met de Belastingdienst. Als je de btw niet kunt betalen moet je wel aangifte doen. Doe dat op tijd en voorkom daarmee boetes want als je te laat aangeeft of betaalt krijg je een naheffingsaanslag. Lees hier meer over de belastinguitstel regels voor 2021.

Ik heb een fout gemaakt in mijn aangifte

Iedereen kan zich vergissen. Stel: je komt tijdens het bijwerken van je zakelijke administratie erachter dat je bij een eerdere aangifte te veel (of juist te weinig) btw hebt gerekend. Als je je minder dan € 1.000 hebt vergist mag je dit bij een volgende aangifte verrekenen. Als het bedrag hoger is dan € 1.000 moet je een suppletie-aangifte doen. Met de suppletie kun je aangiftes over een specifiek aangiftevak of een heel boekjaar corrigeren.

Meer nieuws

Waarom is een boekhouder belangrijk

Waarom is een een boekhouder belangrijk?

Lees verder
Wanneer is het verstandig zelf de boekhouding te doen

Wanneer is het verstandig zelf de boekhouding te doen?

Lees verder
Online boekhouden

Zeven voordelen van online boekhouden

Lees verder
Auto zakelijk of prive

Koop je jouw auto zakelijk of privé?

Lees verder
Aftrekposten

Welke aftrekposten heeft een zzp’er?

Lees verder

Ervaringen


"Ik heb zelf weinig verstand van administratie en boekhouding. De Vlieger Administraties heeft me helder uitgelegd wat ze hebben gedaan en me snel en professioneel geholpen."

Michael de Groot Freelance Webdesigner

"De Vlieger Administraties heeft orde in mijn boekhoudchaos geschapen. Ze hebben mij goed op de hoogte gehouden en secuur werk geleverd."

Roy de Groot Kunstenaar

Gratis adviesgesprek

Door onze doeltreffende werkwijze en ervaring zijn wij in staat om de kosten voor u laag te houden. Neem contact met ons op voor een gratis advies gesprek.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.