Waar moet ik rekening mee houden bij mijn belastingaangifte?

Belastingaangifte ondernemer

Wie voor zichzelf werkt moet een aantal zaken geregeld hebben. In Nederland is een belastingplicht. Als je in loondienst bent merk je daar niet veel van, want de werkgever regelt dat: Je krijgt een netto salaris en ook over de btw heb je geen zorgen, maar de belastingdienst verwacht van zzp’ers en ondernemers een regelmatige belastingaangifte.

Wanneer moet je als ondernemer belastingaangifte doen?

Het maakt niet uit of je een grote of een kleine onderneming hebt, of je voltijds zzp’er bent of een bedrijf naast je baan hebt, er zijn zaken die je altijd moet doen. Eén van die zaken is het doen van de juiste belastingaangifte. Dat vraagt om administratieve discipline. Om een goede belastingaangifte te maken moet je je inkomsten en uitgaven goed boeken. Je moet alle bonnetjes bewaren en met de juiste grootboekcode in jouw boekhoudprogramma zetten.

Belastingaangifte ondernemers en zzp’ers

Je moet regelmatig belastingaangifte doen. Die aangifte moet op tijd bij de belastingdienst zijn, anders krijg je een boete. Afhankelijk van de grootte van je onderneming kan je btw per kwartaal of per jaar betalen en je moet jaarlijks je inkomen opgeven. Je kunt zelf aangifte doen. Lees daarvoor hier onze checklist belastingaangifte voor zzp’ers. Als je echt geen fouten wilt maken en boetes wilt voorkomen, neem dan

Kosten, aftrekposten en bijtellingen

We kennen in Nederland een best wel ingewikkeld belastingsysteem  Daarmee moet je goed rekening houden als je aangifte doet, want een verkeerd geboekt bonnetje kan leiden tot boetes, zelfs als je je er niet van bewust bent dat je die kosten niet mag opvoeren. Lees hier meer over wat geldt en opgevoerd kan worden als zakelijke kosten.

Uitstel belastingaangifte en betaling

Er kunnen omstandigheden zijn waardoor je niet op tijd een aangifte kunt doen. In dat geval kan je uitstel aanvragen, uiteraard met een goede reden. Ook voor het aanvragen van uitstel van de belastingaangifte gelden termijnen, waarbinnen je dat moet doen om boetes te voorkomen.

In het ergste geval kan je een belasting niet betalen, bijvoorbeeld als een klant te laat betaalt of als er even te weinig werk is. In dat geval kan je betalingsonmacht melden en betalingsuitstel aanvragen.

Leuker kunnen we het wel maken…

Natuurlijk is het makkelijker om je belastingaangifte door te nemen met een professional. Daarom bieden we graag een gratis adviesgesprek aan. Heb je behoefte om eens te kijken hoe je jouw belastingaangifte invult vul dan het onderstaande formulier in.

 

 

Meer nieuws

Waarom is een boekhouder belangrijk

Waarom is een een boekhouder belangrijk?

Lees verder
Wanneer is het verstandig zelf de boekhouding te doen

Wanneer is het verstandig zelf de boekhouding te doen?

Lees verder
Online boekhouden

Zeven voordelen van online boekhouden

Lees verder
Auto zakelijk of prive

Koop je jouw auto zakelijk of privé?

Lees verder
Aftrekposten

Welke aftrekposten heeft een zzp’er?

Lees verder

Ervaringen


"Ik heb zelf weinig verstand van administratie en boekhouding. De Vlieger Administraties heeft me helder uitgelegd wat ze hebben gedaan en me snel en professioneel geholpen."

Michael de Groot Freelance Webdesigner

"De Vlieger Administraties heeft orde in mijn boekhoudchaos geschapen. Ze hebben mij goed op de hoogte gehouden en secuur werk geleverd."

Roy de Groot Kunstenaar

Gratis adviesgesprek

Door onze doeltreffende werkwijze en ervaring zijn wij in staat om de kosten voor u laag te houden. Neem contact met ons op voor een gratis advies gesprek.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.