Wat kost een boekhouder?

Wat kost een boekhouder

Wat kost een boekhouder? Het is, jammer genoeg, een vraag die steeds terugkomt. Een boekhouder is voor veel ondernemers een noodzakelijk kwaad, waarvan je de toegevoegde waarde moeilijk kunt inzien. De meeste ondernemers merken pas dat een boekhouder waarde toevoegt op het moment dat zaken fout lopen. Denk daarbij aan een geschil met de belastingdienst of bij het aanvragen van subsidies. Tot dat moment is een boekhouder een noodzakelijk kwaad dat je, in opdracht van de belastingdienst, nodig hebt.

Maar goed, laten we ervan uitgaan dat je in de basis een boekhouder nodig hebt om ervoor te zorgen dat het stukje van jouw werk waar je niet goed in bent of wat je liever uitbesteedt goed wordt geregeld. Dan kan je op diverse plaatsen op internet opzoeken en de verschillen zijn groot. Als we alles op een rijtje zetten komen we op onderstaand overzicht:

De werkzaamheden van een boekhouder

Kosten per werkzaamheden

 • Aangifte omzetbelasting € 45 per aangiftetijdvak
 • Suppletie omzetbelasting € 50 per jaar
 • Aangifte inkomstenbelasting € 190 tot € 250
 • Aangifte loonbelasting € 15 per medewerker per maand

Gemiddelde tarieven voor boekhouding op basis van jaaromzet

 • Jaarlijkse kosten boekhouding bij een jaaromzet tot € 25.000 ca. € 700
 • Jaarlijkse kosten boekhouding bij een jaaromzet tot € 50.000 ca. € 900
 • Jaarlijkse kosten boekhouding bij een jaaromzet tot € 100.000 ca. € 1100
 • Jaarlijkse kosten boekhouding bij een jaaromzet tot € 200.000 ca. € 1400
 • Jaarlijkse kosten boekhouding bij een jaaromzet tot € 500.000 ca. € 2500

Dit zijn gemiddelden. Het is natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid werkzaamheden die een boekhouder voor je uitvoert en wat jouw specifieke situatie is. Als je precies wilt weten wat jouw boekhouding gaat kosten, neem dan contact op met Dennis de Vlieger.

Eerder in dit blog beschreef ik al dat je de waarde van jouw boekhouder pas leert kennen als er problemen ontstaan. Het is natuurlijk nog beter om die problemen te voorkomen. Het is een feit dat besparen op een boekhouder of administratiekantoor onverstandig is. Honderd euro meer of minder zal het verschil niet maken in je kosten, als jouw boekhouder een goede financiële sparringpartner is. Een goede boekhouder verzorgt niet alleen je administratie, maar kan jou voorzien van advies op gebied van belastingen, verzekeringen, contracten en alle financiële zaken omtrent je eenmanszaak. Ga daarom niet met de eerste de beste boekhouder in zee.

Vijf vragen die je jezelf stelt bij de selectie van een boekhouder

 1. Wat voor type onderneming heb je?
  De boekhouding van een winkel ziet er anders uit dan die van een dienstverlener of van een aannemer van werkzaamheden. Ook voor niches als de zorg wil je dat de boekhouder kennis heeft van de branche. Ook is er een verschil tussen een BV of een éénmanszaak.
 2. Welke belastingaangiften wil je laten verzorgen door de boekhouder?
  Veel zzp’ers besteden de btw aangifte en de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting uit.
 3. (Ver)koop je producten of diensten in het buitenland?
  Dan moet je ook de aangifte ICP laten verzorgen.
 4. Heb je speciale adviesbehoeften?
  Soms ben je de uitzondering. Bijvoorbeeld: Als je (tijdelijk) vanuit het buitenland werkt of als je zaken doet met buitenlandse ondernemingen heeft dat grote invloed op jouw aangifte. 
 5. Hoeveel wil je zelf doen?
  Je kunt het de boekhouder makkelijker maken door al het voorbereidend werk te doen. Sorteer alle documenten goed en licht onduidelijke transacties toe. Vraag een checklist aan bij ons om jouw documenten compleet aan te leveren.

Het totale kostenplaatje varieert: Als parttime zzp’er kan je voor een paar tientjes al klaar zijn, terwijl een zzp’er met groeiambitie al snel tegen de €100 per maand aanzit. De Vlieger Administraties levert maatwerk voor al jouw plannen. Neem contact op voor een gratis adviesgesprek.

Meer nieuws

Waarom is een boekhouder belangrijk

Waarom is een een boekhouder belangrijk?

Lees verder
Wanneer is het verstandig zelf de boekhouding te doen

Wanneer is het verstandig zelf de boekhouding te doen?

Lees verder
Online boekhouden

Zeven voordelen van online boekhouden

Lees verder
Auto zakelijk of prive

Koop je jouw auto zakelijk of privé?

Lees verder
Aftrekposten

Welke aftrekposten heeft een zzp’er?

Lees verder

Ervaringen


"Ik heb zelf weinig verstand van administratie en boekhouding. De Vlieger Administraties heeft me helder uitgelegd wat ze hebben gedaan en me snel en professioneel geholpen."

Michael de Groot Freelance Webdesigner

"De Vlieger Administraties heeft orde in mijn boekhoudchaos geschapen. Ze hebben mij goed op de hoogte gehouden en secuur werk geleverd."

Roy de Groot Kunstenaar

Gratis adviesgesprek

Door onze doeltreffende werkwijze en ervaring zijn wij in staat om de kosten voor u laag te houden. Neem contact met ons op voor een gratis advies gesprek.

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.