Wanneer starten met een BV of een éénmanszaak?

Starten met een BV of een éénmanszaak

De meeste ondernemers starten hun bedrijf als eenmanszaak. Je weet nog niet precies hoe de toekomst eruit ziet en een éénmanszaak heeft veel aftrekmogelijkheden en belastingvoordelen. Als je al een tijdje bezig bent is het goed om eens na te denken over hoe je bedrijf er in de toekomst uit komt te zien, want wellicht is het beter om een BV op te richten. De voornaamste verschillen tussen deze rechtsvormen zijn de aansprakelijkheid en de belastingen. Als je wilt groeien, personeel wilt aannemen, kapitaal gaat aantrekken of een vennoot bij jouw bedrijf te betrekken is het goed om de voor- en nadelen van een Besloten Vennootschap (BV) eens op een rijtje te zetten.

Wanneer start je met een BV

Als je een gedegen businessplan hebt, waarbij je privaat kapitaal in jouw bedrijf inbrengt, is het raadzaam een BV te overwegen. Om een BV te starten moet je deze oprichten bij een notaris. De tarieven daarvan verschillen behoorlijk: een eenvoudige BV richt je voor vierhonderd euro op, maar als het maatwerk wordt moet je al snel rekenen op zo’n duizend euro voor de oprichting. Laat je bij de oprichting goed adviseren door de notaris of jouw administrateur.

Vanaf de start van een BV moet de directeur van de BV zichzelf een salaris van minimaal 45.000 euro per jaar toekennen. Dat mag slechts minder worden op het moment dat de BV te weinig winst maakt om deze uit te keren. Je moet daarvoor ontheffing aanvragen bij de belastingdienst. Een BV is een rechtspersoon en daarmee zelf aansprakelijk, de eigenaren niet. Alleen wanneer er sprake is van wanbeleid is de directie aansprakelijk met zijn privévermogen. Een BV is daarom aantrekkelijk voor bedrijven met hoge investeringen en risico’s. Binnen een BV is er een onderscheid tussen de aandeelhouders (eigenaren) en de directie (bestuurder). Dat hoeft niet noodzakelijk dezelfde persoon te zijn. Wanneer je vreemd vermogen aantrekt zal de geldgever dit vaak doen in ruil voor een aandeel van het bedrijf. Aandeelhouders hebben één keer per jaar invloed op het bedrijfsbeleid; tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders. Op die vergadering wordt ook de jaarrekening vastgesteld.

Starten met een éénmanszaak

In vergelijking met een BV is het starten met een éénmanszaak erg eenvoudig. Je maakt een afspraak bij de Kamer van Koophandel en meldt je met een identiteitsbewijs. Voor een paar tientjes ben je dan ondernemer.

Belangrijkste verschillen tussen een Eénmanszaak t.o.v. een BV

Eenmanszaak Besloten Vennootschap
Risico’s Aansprakelijk met privévermogen Scheiding privé en bedrijf
Belastingvoordeel Winst < 150.000 euro Winst > 150.000 euro
Notariële akte Nee Ja
Startkapitaal Nee één euro
Jaarrekening KvK Nee Ja

Belangrijke verschillen voor de belasting

Over de winst van een eenmanszaak betaal je inkomstenbelasting. Deze is gelijk aan het tarief dat particulieren in loondienst betalen over hun inkomsten. Bij de BV wordt er vennootschapsbelasting (VPB) over de winst betaald. De VPB is 15% over de eerste 245.000 euro en boven dit bedrag 25%. De DGA (directeur) betaalt inkomstenbelasting over zijn salaris. De aandeelhouders betalen dividendbelasting wanneer de winst privé wordt uitgekeerd. Als de winst aan een beheermaatschappij wordt uitgekeerd gelden afzonderlijke regels.

In principe is de belasting bij een BV lager dan bij een eenmanszaak, maar bij een BV zijn er extra kosten. Zo moet er verplicht een jaarrekening worden opgesteld en deze moet gecontroleerd worden door een accountant voor een accountantsverklaring. Het grote voordeel van de eenmanszaak zit in de vele fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek, investeringsaftrek en MKB winstvrijstelling. Hierdoor zal zeker bij een lagere winst het belastingvoordeel bij een eenmanszaak relatief groter zijn dan het voordeel bij de BV.

Wil je weten wat het beste is voor jouw situatie? Neem dan hieronder contact op voor een gratis adviesgesprek.

Meer nieuws

Waarom is een boekhouder belangrijk

Waarom is een een boekhouder belangrijk?

Lees verder
Wanneer is het verstandig zelf de boekhouding te doen

Wanneer is het verstandig zelf de boekhouding te doen?

Lees verder
Online boekhouden

Zeven voordelen van online boekhouden

Lees verder
Auto zakelijk of prive

Koop je jouw auto zakelijk of privé?

Lees verder
Aftrekposten

Welke aftrekposten heeft een zzp’er?

Lees verder

Ervaringen


"Ik heb zelf weinig verstand van administratie en boekhouding. De Vlieger Administraties heeft me helder uitgelegd wat ze hebben gedaan en me snel en professioneel geholpen."

Michael de Groot Freelance Webdesigner

"De Vlieger Administraties heeft orde in mijn boekhoudchaos geschapen. Ze hebben mij goed op de hoogte gehouden en secuur werk geleverd."

Roy de Groot Kunstenaar

Gratis adviesgesprek

Door onze doeltreffende werkwijze en ervaring zijn wij in staat om de kosten voor u laag te houden. Neem contact met ons op voor een gratis advies gesprek.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.