Versoepeling formaliteiten terugwerkende kracht

Voor terugwerkende kracht bij een geruisloze omzetting, geruisloze terugkeer,  bedrijfsfusie, juridische fusie, splitsing gelden strikte regels. Een van de voorwaarden voor terugwerking is dat bepaalde juridische handelingen worden verricht binnen vijftien maanden na het tijdstip waarnaar terugwerking wordt gewenst. Die termijn wordt tijdelijk verlengd.

Geruisloze omzetting, geruisloze terugkeer en bedrijfsfusie
Geruisloze omzetting van een onderneming in een B.V. en vice versa (geruisloze terugkeer) is onder voorwaarden mogelijk met terugwerkende kracht naar het begin van 2019. Hetzelfde geldt voor de bedrijfsfusie.

Een van de voorwaarden voor terugwerking is dat bepaalde juridische handelingen worden verricht binnen vijftien maanden na het tijdstip waarnaar terugwerking wordt gewenst. Deze termijn is op 31 maart 2020 verstreken.

Juridische fusie en splitsing
Voor de juridische fusie en de splitsing waarbij gebruik wordt gemaakt van terugwerkende kracht naar het begin van het boekjaar, wordt de eis gesteld dat bepaalde juridische handelingen binnen twaalf maanden tot het moment dat de faciliteit terugwerkt, moeten zijn verricht.

Goedkeuring
De huidige bijzondere omstandigheden kunnen meebrengen dat de termijn niet wordt gehaald. Daarom keurt de Staatssecretaris goed dat de Belastingdienst de termijn van vijftien respectievelijk twaalf maanden met drie maanden verlengt, wanneer de termijn verstrijkt in de periode van 1 maart 2020 tot en met 31 mei 2020.

Tip: U krijgt dus enig respijt als u de termijn voor terugwerkende kracht van uw geruisloze omzetting, terugkeer, bedrijfsfusie, fusie of splitsing niet hebt gehaald.

Meer nieuws

Welke zakelijke kosten mag je aftrekken bij thuiswerken

Welke zakelijke kosten mag een eenmanszaak aftrekken voor een kantoor aan huis?

Lees verder
Boekhouding zelf doen of uitbesteden

Boekhouding zelf doen of uitbesteden?

Lees verder
Beste boekprogramma

Wat is het beste boekhoudprogramma?

Lees verder
Belastingaangifte ondernemer

Waar moet ik rekening mee houden bij mijn belastingaangifte?

Lees verder
ZZP administratie

Wat moet een zzp’er weten over administratie?

Lees verder

Ervaringen


"Ik heb zelf weinig verstand van administratie en boekhouding. De Vlieger Administraties heeft me helder uitgelegd wat ze hebben gedaan en me snel en professioneel geholpen."

Michael de Groot Freelance Webdesigner

"De Vlieger Administraties heeft orde in mijn boekhoudchaos geschapen. Ze hebben mij goed op de hoogte gehouden en secuur werk geleverd."

Roy de Groot Kunstenaar

Gratis adviesgesprek

Door onze doeltreffende werkwijze en ervaring zijn wij in staat om de kosten voor u laag te houden. Neem contact met ons op voor een gratis advies gesprek.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.