VAR verdwijnt per 2016 definitief

Recentelijk is de tweede kamer akkoord gegaan voor een vervanging van de VAR. Als ook de Eerste Kamer instemt, krijgt de zzp-er zeer waarschijnlijk per 1 april 2016 te maken met een stelsel van goedgekeurde overeenkomsten voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers).

Hierdoor verdwijnt de VAR definitief en zullen daarvoor in de plaats model opdrachtovereenkomsten komen, waarbij zowel opdrachtgever als opdrachtnemer in moeten stemmen met de inhoud van de overeenkomsten. Daardoor zijn ze ook beide aansprakelijk te stellen als de Belastingdienst bij controle toch een loondienstverband constateert. De bedoeling is dat de Belastingdienst vooraf meerdere modelcontracten alvast keurt om loondienstverbanden uit te sluiten.

Een en ander moet nog verder worden uitgewerkt. Wie kan de model opdrachtovereenkomsten straks gaan aanbieden aan de Belastingdienst ter controle? En hoe lang duurt het voor de model opdrachtovereenkomsten weer nagekeken en goedgekeurd terugkomen van de Belastingdienst? Er zijn nog enkele vragen te beantwoorden, maar volgens de eerste geluiden lijken de model opdrachtovereenkomsten voorlopig een verademing ten opzichte van de Verklaring Arbeidsrelatie.

Meer nieuws

Welke zakelijke kosten mag je aftrekken bij thuiswerken

Welke zakelijke kosten mag een eenmanszaak aftrekken voor een kantoor aan huis?

Lees verder
Boekhouding zelf doen of uitbesteden

Boekhouding zelf doen of uitbesteden?

Lees verder
Beste boekprogramma

Wat is het beste boekhoudprogramma?

Lees verder
Belastingaangifte ondernemer

Waar moet ik rekening mee houden bij mijn belastingaangifte?

Lees verder
ZZP administratie

Wat moet een zzp’er weten over administratie?

Lees verder

Ervaringen


"Ik heb zelf weinig verstand van administratie en boekhouding. De Vlieger Administraties heeft me helder uitgelegd wat ze hebben gedaan en me snel en professioneel geholpen."

Michael de Groot Freelance Webdesigner

"De Vlieger Administraties heeft orde in mijn boekhoudchaos geschapen. Ze hebben mij goed op de hoogte gehouden en secuur werk geleverd."

Roy de Groot Kunstenaar

Gratis adviesgesprek

Door onze doeltreffende werkwijze en ervaring zijn wij in staat om de kosten voor u laag te houden. Neem contact met ons op voor een gratis advies gesprek.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.