VAR verdwijnt per 2016 definitief

Recentelijk is de tweede kamer akkoord gegaan voor een vervanging van de VAR. Als ook de Eerste Kamer instemt, krijgt de zzp-er zeer waarschijnlijk per 1 april 2016 te maken met een stelsel van goedgekeurde overeenkomsten voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers).

Hierdoor verdwijnt de VAR definitief en zullen daarvoor in de plaats model opdrachtovereenkomsten komen, waarbij zowel opdrachtgever als opdrachtnemer in moeten stemmen met de inhoud van de overeenkomsten. Daardoor zijn ze ook beide aansprakelijk te stellen als de Belastingdienst bij controle toch een loondienstverband constateert. De bedoeling is dat de Belastingdienst vooraf meerdere modelcontracten alvast keurt om loondienstverbanden uit te sluiten.

Een en ander moet nog verder worden uitgewerkt. Wie kan de model opdrachtovereenkomsten straks gaan aanbieden aan de Belastingdienst ter controle? En hoe lang duurt het voor de model opdrachtovereenkomsten weer nagekeken en goedgekeurd terugkomen van de Belastingdienst? Er zijn nog enkele vragen te beantwoorden, maar volgens de eerste geluiden lijken de model opdrachtovereenkomsten voorlopig een verademing ten opzichte van de Verklaring Arbeidsrelatie.

Previous
Next

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *