VAR verdwijnt per 2016 definitief

Recentelijk is de tweede kamer akkoord gegaan voor een vervanging van de VAR. Als ook de Eerste Kamer instemt, krijgt de zzp-er zeer waarschijnlijk per 1 april 2016 te maken met een stelsel van goedgekeurde overeenkomsten voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers).

Hierdoor verdwijnt de VAR definitief en zullen daarvoor in de plaats model opdrachtovereenkomsten komen, waarbij zowel opdrachtgever als opdrachtnemer in moeten stemmen met de inhoud van de overeenkomsten. Daardoor zijn ze ook beide aansprakelijk te stellen als de Belastingdienst bij controle toch een loondienstverband constateert. De bedoeling is dat de Belastingdienst vooraf meerdere modelcontracten alvast keurt om loondienstverbanden uit te sluiten.

Een en ander moet nog verder worden uitgewerkt. Wie kan de model opdrachtovereenkomsten straks gaan aanbieden aan de Belastingdienst ter controle? En hoe lang duurt het voor de model opdrachtovereenkomsten weer nagekeken en goedgekeurd terugkomen van de Belastingdienst? Er zijn nog enkele vragen te beantwoorden, maar volgens de eerste geluiden lijken de model opdrachtovereenkomsten voorlopig een verademing ten opzichte van de Verklaring Arbeidsrelatie.

Meer nieuws

Waarom is een boekhouder belangrijk

Waarom is een een boekhouder belangrijk?

Lees verder
Wanneer is het verstandig zelf de boekhouding te doen

Wanneer is het verstandig zelf de boekhouding te doen?

Lees verder
Online boekhouden

Zeven voordelen van online boekhouden

Lees verder
Auto zakelijk of prive

Koop je jouw auto zakelijk of privé?

Lees verder
Aftrekposten

Welke aftrekposten heeft een zzp’er?

Lees verder

Ervaringen


"Ik heb zelf weinig verstand van administratie en boekhouding. De Vlieger Administraties heeft me helder uitgelegd wat ze hebben gedaan en me snel en professioneel geholpen."

Michael de Groot Freelance Webdesigner

"De Vlieger Administraties heeft orde in mijn boekhoudchaos geschapen. Ze hebben mij goed op de hoogte gehouden en secuur werk geleverd."

Roy de Groot Kunstenaar

Gratis adviesgesprek

Door onze doeltreffende werkwijze en ervaring zijn wij in staat om de kosten voor u laag te houden. Neem contact met ons op voor een gratis advies gesprek.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.