nieuw: modelovereenkomsten verplicht

Per 1 mei: modelovereenkomsten

Vanaf 1 mei wordt de bestaande VAR verklaring vervangen door de wet DBA : Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties.In het kort komt het er op neer dat per sector een modelovereenkomst komt die opgesteld moet worden tussen opdrachtgever en ZZP-er.

Er zijn drie mogelijkheden:

  1. algemene modelovereenkomsten
  2. voorbeeldovereenkomsten voor branches en beroepsgroepen
  3. Individuele overeenkomsten

Beoordelen arbeidsovereenkomst

De opdrachtgever is vanaf 1 mei 2016 verantwoordelijk voor (het beoordelen van) de arbeidsrelatie en eventuele aanspraken achteraf als bijvoorbeeld de Belastingdienst een arbeidsovereenkomst constateert. Ook als blijkt dat de manier van werken niet volgens de goedgekeurde overeenkomst gaat en er sprake is van een arbeidsovereenkomst dan moet de opdrachtgever alsnog loonheffingen inhouden en betalen. De opdrachtnemer is in dat geval verzekerd voor werknemersverzekeringen.

Beoordeling inzake ondernemerschap

De Belastingdienst gaat de overeenkomsten alleen beoordelen op de elementen die van belang zijn om de vraag te kunnen beantwoorden of er sprake is van een arbeidsovereenkomst of en daardoor de plicht tot het inhouden en afdragen van loonheffingen door de opdrachtgever. De zzp’er moet bij zijn aangifte inkomstenbelasting aantonen dat hij voldoet aan de criteria van het ondernemerschap om recht te hebben op de fiscale ondernemersvoordelen. Criteria van ondernemerschap zijn onder andere mate van gezagsverhouding met opdrachtgever, risico , zelfstandigheid, aantal opdrachtgevers.

Gevolgen geen ondernemerschap

Voldoet de zzp’er niet aan de criteria voor het ondernemerschap en is er ook geen sprake van een arbeidsovereenkomst dan valt de zzp’er onder de categorie resultaatgenieter (ROW) en dient zijn inkomen aan te geven als resultaat uit overige werkzaamheden. Het gevolg is dat de zzper geen recht heeft op startersaftrek, zelfstandigenaftrek en 14% mkb winstvrijstelling. De starteraftrek en zelfstandigenaftrek geeft alleen al een aftrekpost van € 9403.

De voorbeeldovereenkomsten per sector zijn te downloaden via de site van de belastingdienst of bijvoorbeeld via zzpmodelovereenkomsten.

zzpmodelovereenkomsten_filmpje_website

Meer nieuws

Waarom is een boekhouder belangrijk

Waarom is een een boekhouder belangrijk?

Lees verder
Wanneer is het verstandig zelf de boekhouding te doen

Wanneer is het verstandig zelf de boekhouding te doen?

Lees verder
Online boekhouden

Zeven voordelen van online boekhouden

Lees verder
Auto zakelijk of prive

Koop je jouw auto zakelijk of privé?

Lees verder
Aftrekposten

Welke aftrekposten heeft een zzp’er?

Lees verder

Ervaringen


"Ik heb zelf weinig verstand van administratie en boekhouding. De Vlieger Administraties heeft me helder uitgelegd wat ze hebben gedaan en me snel en professioneel geholpen."

Michael de Groot Freelance Webdesigner

"De Vlieger Administraties heeft orde in mijn boekhoudchaos geschapen. Ze hebben mij goed op de hoogte gehouden en secuur werk geleverd."

Roy de Groot Kunstenaar

Gratis adviesgesprek

Door onze doeltreffende werkwijze en ervaring zijn wij in staat om de kosten voor u laag te houden. Neem contact met ons op voor een gratis advies gesprek.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.