Inkomsten uit verhuur van panden

Starters op de woningmarkt krijgen te maken met hoge huizenprijzen. De lage rentestand heeft geleid tot een toename van particuliere beleggers die woningen verhuren. Mogelijk heeft dit een ongewenst  prijsverhogend effect. De minister van Binnenlandse Zaken heeft hierover Kamervragen beantwoordt.

Vraag zes
Voor verhuurders van woningen is vooral vraag zes interessant: bent u bereid huurinkomsten steviger te belasten, zodat het veel te aantrekkelijke fiscale buy-to-let regime wordt aangepast en mensen een eerlijke kans krijgen hun eerste woning te kopen?

Antwoord
Het kabinet heeft op 6 september 2019 de contouren geschetst van een aanpassing van box 3, waarin voor het eerst zal worden gerekend met de werkelijke verhouding van spaargeld, beleggingen en schulden per belastingplichtige. Spaarders worden in het nieuwe stelsel aanzienlijk minder zwaar belast terwijl beleggers – zoals beleggers in woningen – juist zwaarder zullen worden belast. Doordat schulden in het nieuwe stelsel tegen een eigen forfaitaire debetrente aftrekbaar zullen zijn, wordt het voor beleggers fiscaal minder aantrekkelijk om hun beleggingen in box 3 met schulden te financieren.

Daarnaast wordt op dit moment, in het kader van de bouwstenen voor de verbetering van het belastingstelsel, nader gestalte gegeven aan eerdere toezeggingen om onderzoek te doen naar een andere wijze van belastingheffing over huurinkomsten uit onroerende zaken.

Tip: De aangekondigde wijzigingen per 1 januari 2022 voor inkomsten uit vermogen zijn dus voor verhuur van onroerende zaken mogelijk niet het eindplaatje. We houden u op de hoogte.

Meer nieuws

Welke zakelijke kosten mag je aftrekken bij thuiswerken

Welke zakelijke kosten mag een eenmanszaak aftrekken voor een kantoor aan huis?

Lees verder
Boekhouding zelf doen of uitbesteden

Boekhouding zelf doen of uitbesteden?

Lees verder
Beste boekprogramma

Wat is het beste boekhoudprogramma?

Lees verder
Belastingaangifte ondernemer

Waar moet ik rekening mee houden bij mijn belastingaangifte?

Lees verder
ZZP administratie

Wat moet een zzp’er weten over administratie?

Lees verder

Ervaringen


"Ik heb zelf weinig verstand van administratie en boekhouding. De Vlieger Administraties heeft me helder uitgelegd wat ze hebben gedaan en me snel en professioneel geholpen."

Michael de Groot Freelance Webdesigner

"De Vlieger Administraties heeft orde in mijn boekhoudchaos geschapen. Ze hebben mij goed op de hoogte gehouden en secuur werk geleverd."

Roy de Groot Kunstenaar

Gratis adviesgesprek

Door onze doeltreffende werkwijze en ervaring zijn wij in staat om de kosten voor u laag te houden. Neem contact met ons op voor een gratis advies gesprek.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.