Loon dga minimaal € 45.000

Salaris directeur-grootaandeelhouder

U bent eigenaar van een BV. Als u in de regel meer dan 50% van de aandelen bezit bent u directeur-grootaandeelhouder. Als directeur-grootaandeelhouder (dga) heeft u te maken met het gebruikelijk loon. In de nieuwsbrief loonheffingen voor 2014 heeft de Belastingdienst bekend gemaakt dat het gebruikelijk loon verhoogd wordt naar minimaal € 45.000.

Het zogenaamde dga salaris is ooit ingesteld om de aanmerkelijk belanghouder die tevens werkzaamheden verricht voor zijn BV, te verplichten een salaris te genieten in box 1 in plaats van zijn inkomen volledig te genieten vanuit zijn inkomen in box 2. Het inkomen over salaris in box 1 is namelijk zwaarder belast.

Gebruikelijk loon?

Het gebruikelijk loon dient in 2014 dus minimaal € 45.000 op jaarbasis te bedragen.  Het kan ook zijn dat het gebruikelijk loon hoger geacht wordt te zijn. Wanneer de inspecteur kan bewijzen dat een hoger loon gebruikelijk is voor de werkzaamheden die u uitvoert, dan wordt het gebruikelijke loon op 70% van dat hogere loon gesteld met als minimum het loon van de meest verdienende medewerker in uw bv of aan u verbonden bv. Een DGA mag ook nooit minder verdienen dan de meest verdienende medewerker. Het is daarom aan te raden een realistisch salaris te genieten vanuit uw bv.

Loon van € 45.000 verlagen?

Bent u van mening dat het gebruikelijk loon van € 45.000 te hoog is? Probeer dan via uw belastingadviseur met de belastingdienst een lager loon overeen te komen. Dit dient nl. onderbouwd te worden met reële argumenten. Als voorbeeld kunt u denken aan het feit dat uw onderneming zich nog in de opstartfase bevindt of omdat het bedrijf de lasten van het salaris een jaar niet kan dragen. De Vlieger Administraties kan u vrijblijvend adviseren naar de mogelijkheden. U kunt eenvoudig ons een bericht sturen op de contactpagina.

salaris

Meer nieuws

Waarom is een boekhouder belangrijk

Waarom is een een boekhouder belangrijk?

Lees verder
Wanneer is het verstandig zelf de boekhouding te doen

Wanneer is het verstandig zelf de boekhouding te doen?

Lees verder
Online boekhouden

Zeven voordelen van online boekhouden

Lees verder
Auto zakelijk of prive

Koop je jouw auto zakelijk of privé?

Lees verder
Aftrekposten

Welke aftrekposten heeft een zzp’er?

Lees verder

Ervaringen


"Ik heb zelf weinig verstand van administratie en boekhouding. De Vlieger Administraties heeft me helder uitgelegd wat ze hebben gedaan en me snel en professioneel geholpen."

Michael de Groot Freelance Webdesigner

"De Vlieger Administraties heeft orde in mijn boekhoudchaos geschapen. Ze hebben mij goed op de hoogte gehouden en secuur werk geleverd."

Roy de Groot Kunstenaar

Gratis adviesgesprek

Door onze doeltreffende werkwijze en ervaring zijn wij in staat om de kosten voor u laag te houden. Neem contact met ons op voor een gratis advies gesprek.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.