Prinsjesdag 2014: maatregelen voor de ondernemer

De maatregelen naar aanleiding van Prinsjesdag zijn bekend. Hoewel de lastenverlichtingen voor de ondernemer pas in 2016 / 2017 worden verwacht gaat er voor de ondernemer gaan er zaken veranderen in 2015. Hieronder een opsomming van de belangrijkste zaken:

Werkkostenregeling definitief

De werkkostenregeling (WKR) wordt per 1 januari 2015 verplicht. Het staat werkgevers niet meer vrij te kiezen tussen de ‘oude’ regels voor vrije vergoedingen en de WKR. Dat moet de administratieve lasten voor bedrijven en de Belastingdienst verlagen.

In de nieuwe regeling krijgen bedrijven naast enkele specifieke onbelaste vergoedingen een vrije ruimte van 1,2 procent van de loonsom. Die mogen ze gebruiken om naar eigen inzicht vergoedingen te verstrekken. Komt het vergoedingsbedrag boven die grens uit, dan moeten werkgevers 80 procent belasting betalen over dat extra bedrag. Er gaan dus zaken veranderen. Neem contact met ons op om te kijken wat het voor u gaat veranderen.

Lage btw voor bouw blijft geldig

Het kabinet verlaagde de btw op renovatie en herstel in maart 2013 van 21 naar 6 procent. Daardoor is het voor huiseigenaren momenteel extra aantrekkelijk om hun woning of tuin te laten aanpakken. De lage btw op renovatiewerk blijft in 2015 tot 1 juli geldig. Een meevaller voor de bouw-, installatie- en groenvoorzieningssector.

Innovatie en toekomstfonds

Er komt een toekomstfonds met een startkapitaal van 200 miljoen euro. Dit geld is bedoeld voor financiering van innovatieve en snelgroeiende ondernemers in het mkb en onderzoek. De middelen zijn deels afkomstig uit meevallers in de gasbaten vanaf 2014. Daarnaast worden de middelen uit het bestaande innovatiefonds mkb+ onderdeel van het nieuwe fonds. Daarnaast trekt het kabinet in totaal 155 miljoen euro extra uit om de kredietmogelijkheden van het mkb uit te breiden. Dit geld is deels afkomstig uit het toekomstfonds.

ZZP-er

De eerste belastingschijf inkomstenbelasting wordt aangepast naar 36,5%. Dit betekent een verhoging van 0,25%. De tarieven van de overige belastingschijven wijzigen niet en zijn in 2015 derhalve gelijk aan de tarieven in 2014.

Er is veel van doen geweest over de invoering van de VAR webmodule. Vanwege twijfels over de effectiviteit van het instrument zal eerst nader overleg worden gevoerd met de zelfstandigenorganisaties voordat er een definitieve invulling aan deze maatregel wordt gegeven. Heeft u een VAR voor 2014 dan mag u die ook in 2015 blijven gebruiken totdat de nieuwe wet- en regelgeving ingaat.

 

 

 

Meer nieuws

Waarom is een boekhouder belangrijk

Waarom is een een boekhouder belangrijk?

Lees verder
Wanneer is het verstandig zelf de boekhouding te doen

Wanneer is het verstandig zelf de boekhouding te doen?

Lees verder
Online boekhouden

Zeven voordelen van online boekhouden

Lees verder
Auto zakelijk of prive

Koop je jouw auto zakelijk of privé?

Lees verder
Aftrekposten

Welke aftrekposten heeft een zzp’er?

Lees verder

Ervaringen


"Ik heb zelf weinig verstand van administratie en boekhouding. De Vlieger Administraties heeft me helder uitgelegd wat ze hebben gedaan en me snel en professioneel geholpen."

Michael de Groot Freelance Webdesigner

"De Vlieger Administraties heeft orde in mijn boekhoudchaos geschapen. Ze hebben mij goed op de hoogte gehouden en secuur werk geleverd."

Roy de Groot Kunstenaar

Gratis adviesgesprek

Door onze doeltreffende werkwijze en ervaring zijn wij in staat om de kosten voor u laag te houden. Neem contact met ons op voor een gratis advies gesprek.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.