CBS: Minder eenmanszaken gestopt, meer starters

In de eerste helft van 2014 stopten minder eenmanszaken, terwijl in de drie voorafgaande jaren dit aantal steeg. Het aantal starters nam voor het derde jaar op rij toe. Dit jaar met ruim 4 duizend. De meeste starters en stoppers zijn zzp-ers werkzaam in de bouw of organisatieadviesbranche.
Eenmanszaken, starters en stoppers in eerste halfjaar

Minder winkels gestopt

Het aantal gestopte eenmanszaken in de detailhandel is met ruim 17 procent fors afgenomen. De afname voltrekt zich zowel bij de traditionele winkels als ook bij de webwinkels. De detailhandel lijkt te profiteren van het toegenomen consumentenvertrouwen en koopbereidheid waardoor de branche al een tijdje omzetgroei heeft.
Ook bij de gespecialiseerde werkzaamheden in de bouw is het aantal opgeheven eenmanszaken met ruim 10 procent gedaald. Deze zelfstandigen profiteren nog van het verlaagde btw-tarief voor herstel- en verbouwwerkzaamheden van woningen. Ook de aantrekkende woningmarkt speelt hierbij een rol. Het aantal gestopte eenmanszaken in de gehele bouwsector is gelijk gebleven.

Stijging van aantal startende eenmanszaken zwakt af

Het aantal starters is in de eerste helft van 2014 weliswaar hoger in vergelijking met een jaar eerder, maar de stijging is minder sterk dan de afgelopen jaren. In de afgelopen jaren is het deel van de startende eenmanszaken dat opgericht is door mensen vanuit een werkloosheidssituatie toegenomen.
Met het stabiliseren van de werkloosheid in 2014 lijkt de noodzaak om een eenmanszaak te starten minder groot. De organisatieadviesbureaus zijn ook in 2014 het meest populair bij de startende eenmanszaken.

Aantal faillissementen ook gedaald

Niet alleen het aantal gestopte eenmanszaken laat een daling zien in de eerste helft van 2014, ook het aantal faillissementen van eenmanszaken is gedaald met 10 procent. Het totaal aantal faillissementen is met 20 procent gedaald.

Faillissementen naar type bedrijf

Meer nieuws

Waarom is een boekhouder belangrijk

Waarom is een een boekhouder belangrijk?

Lees verder
Wanneer is het verstandig zelf de boekhouding te doen

Wanneer is het verstandig zelf de boekhouding te doen?

Lees verder
Online boekhouden

Zeven voordelen van online boekhouden

Lees verder
Auto zakelijk of prive

Koop je jouw auto zakelijk of privé?

Lees verder
Aftrekposten

Welke aftrekposten heeft een zzp’er?

Lees verder

Ervaringen


"Ik heb zelf weinig verstand van administratie en boekhouding. De Vlieger Administraties heeft me helder uitgelegd wat ze hebben gedaan en me snel en professioneel geholpen."

Michael de Groot Freelance Webdesigner

"De Vlieger Administraties heeft orde in mijn boekhoudchaos geschapen. Ze hebben mij goed op de hoogte gehouden en secuur werk geleverd."

Roy de Groot Kunstenaar

Gratis adviesgesprek

Door onze doeltreffende werkwijze en ervaring zijn wij in staat om de kosten voor u laag te houden. Neem contact met ons op voor een gratis advies gesprek.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.